Зустріч Ініціативної групи Верховинського району з головою ОДА Денисом Шмигалем

Опубліковано 10 жовтня 2019
Перегляди: 339

Ініціативна група Верховинського району зустрілася з головою Івано-франківської обласної державної адміністрації Денисом Шмигалем, першим
заступником голови ОДА Марією Савкою та заступником голови ОДА Світланою Онищук щодо вирішення проблемних питань з розвитку гірських територій відповідно до Указу Президента України В.Зеленського №543 від 22 липня 2019 року «Про розвиток регіону Українських Карпат".


Ініціативну групу Верховинщини представляли: Петро Пониполяк – керівник Ініціативної групи, голова ГО «Верховинський Центр дослідження і розвитку Гуцульщини», Іван Шкіндюк – голова Асоціації органів місцевого самоврядування регіону Гуцульщини, Дмитро Стефлюк – голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина», Михайло Ославський – голова крайової управи Українського козацтва, Микола Ілюк – депутат обласної ради.


Проведена конструктивна і змістовна розмова представників Верховинського району з керівництвом обласної державної адміністрації. В ході і зустрічі обговорено перспективи та проблемні питання, які актуальні для жителів найвисокогірнішого в Івано-франківській області Верховинського району. Зокрема обговорено питання децентралізації та адміністративної реформи з врахування специфіки високогірного району, збереження Верховинського району як окремої адміністративно-територіальної одиниці, беручи до уваги соціально-економічні, історико-географічні, демографічні, етнічні та культурно-мистецькі автентичні чинники. Внаслідок значної географічної віддаленості, важкодоступності, дорожньої ізольованості двома високими гірськими перевалами навіть при існуючій системі значно ускладнюються можливості гірських жителів користуватися медичними, освітніми, культурними, адміністративними та іншими послугами. Верховинці чітко окреслили основні складові та об'єктивні фактори необхідності збереження Верховинського району як окремої адміністративно-територіальної одиниці.
Ініціативна група попросила голову ОДА Дениса Шмигаля звернутися до депутатів Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України ініціювати прийняття Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку гірських та високогірних населених пунктів Українських Карпат відповідно до Державної концепції розвитку гірських територій.
Члени Ініціативної групи звернулися з проханням до голови ОДА Дениса Щмигаля ініціювати перед Президентом України Володимиром Зеленським та Міністерством закордонних справ під час зустрічі з президентом Румунії питання укладення міжнародного договору шляхом обміну дипломатичними нотами щодо відкриття міжнародного Пункту пропуску через українсько-румунський державний кордон в районі Шибене (Верховинський район, Івано-Франківська область, Україна) та Поеніле-де-Суб-Мунте (повіт Марамуреш, Румунія) для пішохідного та автомобільного сполучення відповідно до ст.3 Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Румунії про пункти пропуску через українсько-румунський державний кордон від 02.02.2006 року.
Ще одну важливу проблему обговорено на зустрічі - це незабезпеченість по заробітній платі (технічні працівники шкіл, медичні працівники, інші бюджетні установи), яка склалась у зв’язку з тим, що чинні нормативно-правові акти України, які стосуються розподілу субвенцій та дотацій між місцевими бюджетами, не враховують особливостей високогірних та гірських регіонів. В першу чергу це стосується медичної субвенції, додаткової дотації на фінансування установ освіти, переданої з державного бюджету на місцевий бюджет для району та базової дотації. Діюча модель формульного розрахунку не враховує специфічних особливостей високогірних та гірських районів, таких як дисперсна форма поселення (розкиданість населення горами) та відповідно розгалужена мережа бюджетних установ і значна кількість працюючих.
В ході зустрічі накреслили дорожню карту і поетапні шляхи реалізації наболілих питань району.

Анонс подій

16 квітня 2019 року об 11-ій годині буде проведено День депутата в районній раді.

ПЛАН проведення Дня депутата >

Звернення райради

Різне