Зберегти Верховинський район та ліквідувати наслідки стихії вимагають депутати районної ради та громадськість Верховинщини

Опубліковано 03 липня 2020
Перегляди: 255

Сьогодні, 03 липня 2020 року, на Співочому полі селища Верховини проведено відкрите друге пленарне засідання позачергової тридцять першої сесії Верховинської районної ради сьомого демократичного скликання за участю депутата обласної ради Миколи Ілюка, голів селищної та сільських рад, керівників та колективів підприємств, установ, організацій району, священників, представників громадських об’єднань, жителів населених пунктів Верховинщини.

Священики виказали Молитву і поблагословили депутатів на плідну роботу і прийняття доленосних для району рішень. На порядок денний позачергової сесії районної ради винесено і розглянуто п’ять питань.


Відкриваючи пленарне засідання, голова районної ради Іван Шкіндюк сказав: «Архіважливе питання, яке надзвичайно турбує усіх горян: «Про збереження Верховинського району як окремої адміністративно-територіальної одиниці». В Івано-Франківській області Уряд пропонує утворити 5 районів: Івано-Франківський, Калуський, Коломийський, Надвірнянський та Косівський. Нас хочуть приєднати до Косівського району. Безглуздість об’єднання двох районів наші попередники уже пережили. У складі Косівського району Верховинщина проіснувала усього 2 роки і 3 місяці: із жовтня 1963-го до 1 січня 1966 років. Після тодішня влада взялася за розум – і район було повернуто у теперішні межі. Таке об’єднання продемонструвало суцільні негативи у всьому, і відтоді нас уже ніхто не чіпав. Тепер наш, український Уряд, прагне до штучного і не життєздатного об’єднання. Ми з вами цього допустити не маємо права. Ми заслуговуємо на щасливе життя на землі предків, а не бути пасинками, на другому плані і нидіти, не розвиватися, а бідувати.
Упродовж нашої каденції, наголосив Іван Юрійович, і на п’ятьох Карпатських Форумах народовладдя за нашою ініціативою, і на сесійних засіданнях Верховинської районної ради вироблено аргументовані звернення з доказовою базою щодо збереження Верховинського району як окремої адміністративно-територіальної одиниці і направлено до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Мінрегіону, народних депутатів, керівникам фракцій і Комітетів Верховної Ради. Цими зверненнями можна вистелити дорогу з Верховини до Києва. Я особисто зустрічався з найвищими посадовими особами держави і переконував їх у необхідності збереження району, бо це життя і розвиток гуцулів Верховинщини сьогодні і на перспективу. Слухали, погоджувались, обіцяли і нічого не вирішили. Я запрошував високопосадовців у район, показував їм верхи, високогірні села і присілки, як важко люди живуть у горах. Переконував у доцільності, необхідності збереження району. На зустрічі у Косові за участю тодішнього Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. переконував у необхідності збереження району. Обіцяли. І нічого не зробили. Я піднімав питання збереження району на форумах Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» за участю керівників держави та уряду. Нас постійно підтримувала Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування – Українська асоціація районних та обласних рад і також неодноразово зверталася до Президента та Уряду України й переконувала про необхідність збереження Верховинського району.


На превеликий жаль ні керівництво та Уряд держави, ні Верховна Рада, а також Івано-Франківська обласна державна адміністрація нас не почули, не захотіли слухати. Ми вже вичерпали чи не усі спроби зберегти район. Тому зараз мусимо разом з вами, шановні верховинці, зробити усе для того, щоб гуцулів Верховинщини таки почули.

Іван Юрійович зачитав звернення до президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Разумкова Д.О., Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А., голови Івано-Франківської ОДА Федорів В.В., голови Івано-Франківської обласної ради Сича О.М., в якому йдеться про неприпустимість ліквідації найвисокогірнішого в Україні Верховинського району. Районна рада вимагає при затвердженні нового адміністративно-територіального устрою прийняти важливе державницьке рішення, яке дасть змогу зберегти Верховинський район як окрему адміністративно-територіальну одиницю.

В обговорення даного питання взяли активну участь як депутати районної ради, так і керівники та представники громадських організацій та жителі району. Висловлено пропозиції: вимагати від керівництва держави та уряду створення державної комісії зі збереження Верховинського району; організувати негайно піший похід через всю Україну до Києва і зустрічі з керівниками держави, уряду, Верховної Ради; організувати виїзну сесію районної ради біля стін Верховної Ради України та безстрокову акцію протесту з приводу ігнорування конституційних прав та законних вимог гуцулів та збереження Верховинського району.

Звернення прийнято одноголосно. Жителі району, активісти громадських організацій, депутатський корпус ради готові до негайних протестних акцій на захист прав та інтересів горян, збереження найвисокогірнішого в Україні Верховинського району.

Районна рада прийняла також ряд інших важливих рішень, які вимагають негайного вирішення вже сьогодні: Звернення районної ради щодо включення КНП «Верховинська районна лікарня» до переліку опорних закладів охорони здоров’я Івано-Франківської області (сусідні районні лікарні не приймають хворих на «Ковід-19» верховинців, і горяни приречені на смерть); Звернення районної ради щодо надзвичайної ситуації, спричиненої повенями, Звернення районної ради щодо ліквідації наслідків стихійного паводку на автомобільній дорозі Р-24 у Верховинському районі.

Маємо велику надії, що держава нас почує.

Анонс подій

16 квітня 2019 року об 11-ій годині буде проведено День депутата в районній раді.

ПЛАН проведення Дня депутата >

Звернення райради

Різне