Шановні жителі району, Верховинський відділ Косівської окружної прокуратури та Верховинське РВП ГУНП в Івано-Франківській області повідомляє, що на сьогоднішній день крадіжки із домогосподарств являються одним з актуальних видів кримінальних правопорушень

Опубліковано 16 червня 2021
Перегляди: 269

Шановні жителі району, Верховинський відділ Косівської окружної прокуратури та Верховинське РВП ГУНП в Івано-Франківській області повідомляє, що на сьогоднішній день крадіжки із домогосподарств являються одним з актуальних видів кримінальних правопорушень.
Багато помилково вважають, що злодії обирають тільки квартири заможних громадян. На ділі це зовсім не так. Житло пенсіонерів та пересічних громадян грабують куди частіше, ніж дворівневі будинки заможних громадян.
За статистикою, переважна більшість крадіжок відбувається саме в денний час, а саме з 9-ї до 15-ї години. Крадіїв цікавить лише відсутність господарів та можливість легкої наживи. Засоби проникнення до будинків найбанальніші: пошкодження замків або вікон.
Як зберегти своє майно від злочинних посягань?
Звичайно, готових рецептів на всі випадки життя дати неможливо, але до основних порад бажано прислухатись:
•    важливо, щоб у разі відсутності мешканців будинку всі вікна і двері були надійно зачиненими. Причому двері повинні бути обладнані надійними замками та засувами;
•    для посилення міцності дверей добре використовувати металеві листи, або ставити подвійні вхідні двері;
•    варто вмонтувати кілька замків, наприклад — унизу, посередині, вгорі. Але міцність дверей та надійність замків залежить від укріплення рами дверей;
•    не потрібно забувати і про вмонтування у двері спеціального оглядового отвору (зорового вічка). Це допоможе захистити житло від непроханих гостей;
•    найнадійнішим охоронцем квартири є спеціально вмонтована сигналізація, яка виведена на пульт централізованої охорони найближчого відділення міліції.
Однак, варто пам'ятати, що для крадія замків не існує. Тому треба завжди дбати про те, щоб за квартирою був постійний нагляд з боку сусідів та знайомих. Це особливо стосується тих випадків, коли господарі полишають помешкання на тривалий час. Нерідко крадіжки  з домогосподарств здійснюються з вини самих мешканців. Йдеться про сам факт проникнення в житло. Скажімо, щоб здійснити пограбування квартири, злочинці, обманюючи господарів, називають себе працівниками, газової служби, «соціальними працівниками»,  тощо.
Варто пам'ятати, що чужих у помешкання пускати не можна. Для охорони непогано мати собаку. Пам'ятайте, для проникнення у будинок і викрадення цінних речей досвідченим злодіям достатньо 20-30 хв. Рідко коли крадії перебувають у квартирі довше.
Що робити, якщо крадіжку намагаються здійснити, коли ви дома, або вона вже трапилась?
ü    якщо самі вдома, то не потрібно відчиняти двері невідомим людям;
ü    якщо злочинці намагаються відчинити двері в квартиру, а вони міцні та надійно зачинені, спершу потрібно подзвонити у відділення поліції або дати знати про це сусідам. Якщо ж є сумніви, що захист не надійний, то спочатку потрібно закріпити двері будь-яким важким предметом;
ü    якщо двері до помешкання відкриті, коли ви прийшли, то в квартиру заходити не можна. Треба звернутися до сусідів, викликати поліцію і спостерігати за квартирою до їх приїзду. Якщо в квартирі хтось є, потрібно зачинити двері на ключ і залишити його в замку. Якщо в обкраденій квартирі нікого немає, все залишити на місцях, не рухаючи, до прибуття поліції;
Не залишайте ключі від квартири в "ненадійному місці", не тримайте їх у кишені пальта. Якщо ключі загубились — негайно поміняйте замок.
Перераховані поради – загального характеру. У кожному конкретному випадку варто діяти з огляду на ситуацію.
У злодіїв є й свої хитрощі – вони перевіряють поштові скриньки, виймається з них кореспонденція чи ні, чи горить світло в будинку у темну пору доби, залишають відомі тільки їм мітки (липка стрічка, наклейки, сірники, тощо).
Шановні громадяни, аби не поповнити число обкрадених пам’ятайте, завдяки Вашій обережності є перспектива не допускати скоєння крадіжок.
Якщо у вас виникли будь – які підозри щодо сторонньої людини, яка довгий період без підстав знаходиться поблизу Вашого будинку, повідомте свого дільничного інспектора поліції або зателефонуйте до чергової частини за  номером «102» та правоохоронці перевірять вашу інформацію та з’ясують всі обставини які викликали у вас підозру.




Прокурор Верховинського відділу

Косівської окружної прокуратури,
Петро Попович

Анонс подій

16 квітня 2019 року об 11-ій годині буде проведено День депутата в районній раді.

ПЛАН проведення Дня депутата >

Звернення райради

Різне